Gravid vecka 29

Mamman: Åderbråck

Du upplever kanske att du återigen har en tendens att få förstoppning. Det beror på att dina tarmar inte fungerar så effektivt som de brukar – dels på grund av hormoner, men också för att de har mindre plats att arbeta på.

Dessutom trycker den växande livmodern på kroppspulsådern, vilket kan orsaka åderbråck. Här är ett par goda råd: Stå upp och stretcha benen och använd stödstrumpor, löst sittande kläder och lågskor. Undvik att sitta med benen i kors. Ligg på sidan eller med upphöjda ben så mycket som möjligt.

Åderbråck kan vara ärftliga. Det kan ge dig en uppfattning om hur viktigt det är med stödstrumpor.

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Barnet: Mer fett läggs på

Barnet lägger på sig mer fett, utvecklar hjärnan och rör och sträcker på sig. Det finns fortfarande plats för att pröva olika ställningar.

För varje vecka som går blir det mer och mer sannolikt att allt ska gå bra om barnet skulle födas för tidigt. Vilken lättnad.

Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

 

Så här känner jag:

Det är svårt att hitta en bra position att sova i. Natten till idag va en katastrof. Jag har börjat ta det mer lugnt på jobb och det känns som en lättnad, utan den möjligheten så hade jag varit knäckt tror jag. Men med stöttande kollegor och speciellt chef så har jag fått all stöttning som behövs. Så nu kan jag börja jobba hemifrån lite då o då.

 

 

Kommentarer
Postat av: Mum

Det är bra att du kan ta det lite lugnare, så ta nu den chansen och lugna ner dig och vila lite.

2014-09-30 @ 10:42:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0