Premiär Minisim

Äääääälskar vatten vilket gör det hela lite lättare :) och många kompisar som va med i gruppen. Härlig överraskning :)
Oj denna mage alltså...

Lilla lilla mage (fast den är rätt stor)..
Inget är som min första graviditet.
Humöret känns annorlunda, mår lite illa på morgonen, njuter inte till fullo, KAN INTE ANDAS!!!
Om något så längtar man ju ännu mer tills du kommer.

Vecka 24

Gravid i vecka 24

Barnet

Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Mamma

Du kan ha gått upp fem till sju kilo, eller ännu mer.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då, och du får sammandragningar. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Du som redan fött barn känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Du kan få en del krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning. Du kanske också måste gå och kissa oftare eftersom livmodern trycker på urinblåsan. Många drömmer livliga drömmar nu.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan.

 

Så här mår jag:

Gått upp 4kg, känns som mer. Andfådd. Trött och smått ont i magen om dagarna (Stress?).

Kissar ofta, känns som om bebbe ligger långt ner och alla rörelser påverkar urinblåsan.

Note to myself: Försök att inte ha nått kiss i blåsan när det är dags för att nysa :-/

Börjat krampa lite i benen, men ännu ej vattensvullna. Sover dock lite mindre bra nuförtiden. Det hela hör väl till graviditetens sista månader.

 

 
 
 

Vecka 23

Gravid i vecka 23

Barnet

Livmodern når nu strax över naveln.

Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen.

Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obekvämt.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Mamma

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer.

Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, ökar också barnets puls. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla av från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden.

Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen.

Ta väl hand om dig!

Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

 

 
 
 

 


Vecka 23
Matvrak?

Skulle kunna tro det men nu försöker han mest imponera på bild :)Editering av bilder på jobb

Kill me please....Just det....

Något påminner ju denna graviditet från den förra... Hormonförändringar! Påverkar hyn kring munnen. Acne och blemor. Det tackar vi för!!


Gravid vecka 22

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och andra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

 

Så här känner jag

Lagom trött på kvällen. Lätt för att få ont i ryggen, mestadels på kvällen när man sätter sig ner och börjar slappna av. Har fått låna ett bälte av svägerskan så det ska bli intressant att testa. Svårt att kontrollera vad jag kan/bör göra, känner mig inte begränsad, men på kvällen visar det sig att jag inte borde ha lyft den där tvättkorgen, och jag borde inte ha lukat i trädgården. Men medans jag gör det så känns det ”rätt”.

Jag saknar vin och öl. Sommarperioden skall ju vara fylld med goda matkvällar och dess tillhörande glas vin eller en kall öl till biffen. Så det kan jag vara ärlig med att det känns lite sorgligt. MEN jag har utforskat de alkoholfria alternative och många öl är riktigt goda, Staropramen är en favorit. Har däremot inte hittat något gott rödvin som är alkoholfritt, tips någon?

Känner än så länge ingen ökad aptit, förutom lite småsugen på gott, men det är väl inget typiskt gravidkänsla, det kan jag känna lite titt som tätt ändå. Vikten är jag osäker på. Tror kanske jag har ökat 2-3kg?!?!

Längtar tills 20 Dec……

 

 

Blöjtårta som jag "bakade" till svägerskan/svågern :)
Höstens trender ??!!??!

Tydligenr det detta som gäller till höst. 
Nåja jag får väl hänga med nästa iställetOändlig kärlekOändlig kärlek 

Sebastian

Kollar bakåt i bloggen och inser att jag inte bara hade ett uppehåll, jag häll mig borta i över ETT år!!!

Så detta inlägg kommer handla om Sebastian. Mycket har
Hänt på ett år.

Sebastian fyllde 3 år i April. Han är ljus och har blå ögon trots att hans föräldrar har bruna ögon och har mörkt hår.
Han älskar fotboll och är väldigt bra på det för att vara i hans ålder. Han har humor så det räcker och blir över åt alla andra. Social, snäll och en bra kompis. 
Han ääälskar kompisar och att få komma ut på leket och cyklarn tur på sin Spiderman cykel.

Han är verkligen det vackraste jag och Micke vet. Det känns orealistiskt att man ska älska en till lika mycket :)Magbild v.21
Dags igen

Då va det dags igen....
 
Inte bara att jag kliver tillbaka in i bloggvärlden för en stund, utan även för mig att bli mamma....IGEN!
Micke ska bli tvåbarnspappa och viktigast av allt: Sebastian skall få ett syskon!!!
 
Först och minst viktigt... Bloggandet:
Älskar att kunna gå tillbaka i tiden och läsa om mina funderingar kring graiditeten med Sebastian, läsa omhur han va som liiiiten liiiiiten person. Allt det man va bombsäker på att man skulle minnas tills dagen man dog, det suddas snabbt ut tillsammans med viktiga datum till BVC, vad ska jag bjuda mammagruppen på osv.
Ett, två, tre så glömmer man och ångesten kan bara precis dämpas lite av det faktum att man har skrivit ner det mesta i bloggen.
Jag slutade blogga av olika anledningar. Lite pga tidsbrist, andra prioriteringar, började jobba igen, men mest av allt tror jag för att man känner "Vem fan vill läsa om detta egentlige"...
Dum va jag, för den absolut största beundraren av min blogg, är jag själv. Jag har samlat bilder, texter, minnen av allt detta som jag inte vill glömma.
Av just den anledningen kommer jag nu tillbaka. Lillemannen i magen ( Jepps, det blir en pojke) ska väl också uppdateras om på samma sätt som Sebastian?
Jag tror det är lätt att andra barnet blir lite mer bortglömt och ej lika mycket dokumenterad som den första.
Så nu mina vänner, I am back!!!!! :)
Hoppas ni vill följa min resa tillsammans med mig
 
Och nu, Graviditet 2
24 April plussade jag.
Jag va ensam hemma med Sebastian som sov. Micke hade precis åkt till jobb.
Jag tyckte jag kunde ta ett graviditetstest då mensen skulle ha kommit i dagarna men uteblivit.
Snabbt visar den att jag är gravid. Hmmm, hur ska jag lägga fram detta för micke? Vi ahde ju försökt i ett år så det kunde ändå komma lite chockartat då man inte riktigt gick o tänkte på det längre.
Så jag skickade en bild till honom på testet.... Ingen text till.
Och som svar får jag: Whuuuuuuuuuuut!!!!!!!!!!!!!!????????
 
hahahahaha....
Vi väntar en liten kille (jag kommer vara en pojkmamma hihi).
Sanningen är att emellanåt så är känslorna blandade, jag har en helt annan sorts graviditet än så länge, mer påfrestande. Men en liten grabb, det lääääängtar vi mycket efter.
 
 
 

RSS 2.0