Vecka 41

Du är på dag 280 av 280. (100%).
Beräknat förlossningsdatum Lördag 20 December 2014
Du har 0 dagar kvar till beräknad förlossning.

Slappna av och vila mycket! Medan du går på "övertid" kommer din barnmorska eller läkare att noggrant övervaka att du och fostret mår bra. Täta kontroller.

Du räknas som överburen om du inte har fött ditt barn 14 dagar efter beräknat förlossningsdatum, det vill säga när du har gått 42 fullgångna graviditetsveckor. Din barnmorska ger dig då en tid för kontroll på förlossningsavdelning eller annan specialistmottagning för att bedöma om man ska sätta igång förlossningen.

Det händer inte så mycket med din bebis de sista dagarna innan förlossningen. Det är trångt i magen och bebisen förbereder sig på förlossningen. 

Så här känner jag:
Frustrerad och kan bara tänka på att få vara med Sebastian på julafton. 
Snälla snälla snälla kom ut till oss innan så vi hinner detta. ELLER stanna i magen tills efter jul......När man är taggad inför julfest på dagis


Avslut för denna gång

Då gick man hem på ledighet i Fredags.
Nu är tanken att få bebbe o vara hemma i sisådär 15 månader. GALET..
Fick bjuda mina kära kollegor på en fika sista dagen. 
Jag kommer hälsa på dem ofta.

Konstnärligt lagd kanske?

Sebastian visar inga intressen till att rita här hemma men vi fick höra senast på utvecklingssamtalet att han är väldigt duktig på det. Kul tyckte vi.
Idag kom hans fröken fram med denna teckning som han gjort helt själv.
Så fin tycker vi. Den får ramas in ❤️Luciafirande på dagis

I fredags fick vi sitta och lyssna till ljuva stämmor på Emiliaskolan när stora torg uppträdde med tomtar, pepparkaksgubbar/gummor, tärnor, stjärngossar och massvis med lucior :)
Sonen fick klä ut sig till tomte och han tyckte nog det hela va väldigt spännande.
Fikade på lussebullar efteråt såklart

Välkommen vecka 40

Mamman:
Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor+0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer att vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Förvärkarna tilltar nu för många, ibland kan de vara kraftiga. De kan bli regelbundna några timmar för att  därefter försvinna. Det kan gå flera dagar mellan dem. Livmoderhalsen mjukas upp och livmodermunnen öppnas ett par centimeter.


Barnet:
I vecka 40 är medelkroppslängden i medeltal 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3600 gr. Huvudets omkrets är 35 cm.

Idag föder vi allt större barn. Om barnet föds nu kan det hända att det bara har lite fosterfett kvar i hudvecken. Fosterfett produceras under graviditetens tredje trimester och skyddar barnets hud från fostervatten. Vissa barn föds med mycket hår på huvudet, andra är nästan flintskalliga.

Fostrets hud är nu rosa. Hos pojkfoster har testiklarna kommit ner i pungen. Huvudskålen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti högst upp på huvudet - fontanellen.

Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten. 

Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. .


Såhär mår jag:
Sista dagen på jobb va i fredags och denna veckan som kommer är jag sjukskriven. Kan vara väl att vila lite om dagarna innan vi 3 blir 4. Trött och otålig är jag. Tycker ju att Bebben kunde ha varit här redan nu.
Basse längtar och kan liksom inte riktigt greppa allt som sker. Stackars honom, säkert många funderingar.
Vi planerar och pratar mycket om den tid vi har framför oss. 

Jag tycker inte att jag märker av något, så jag kommer säkert gå över tiden till max :(Välkommen vecka 39

Mamman:
Tung, trött och otålig..

Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till. Livmodertappen blir mjuk, relaxin mjukar upp dina bäckenfogar så att du får en smidigare förlossning. Det slem som sitter i livmoderhalsen och som brukar kallas "slemproppen", kan glida ut en eller ett par veckor före förlossningen

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Du behöver sannolikt inte vara särskilt orolig att detta ska hända dig. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (du kan däremot märka att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att ta det lugnt om detta sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringa BVC eller läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång, eller eventuellt igångsättning. 

Vad gör du om veckan går och ingen bebis kommer? Inget att vara orolig för. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum och man väntar i allmänhet minst två veckor innan man bedömer dig som överburen

Du kan få falska värkar och de kan vara lika smärtsamma och starka som riktiga värkar. Till skillnad från riktiga värkar så är de inte regelbundna och de försvinner när du är aktiv.


Barnet:
I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. 
Huvudets omkrets är 35 cm.

Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.
Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån.

Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen.  Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln.Så här mår jag:

Jag mår ganska bra.
Jobbar fortfarande (iofs hemifrån från 12:00 om dagarna).

Jag känner stora skillnader från dag till dag. Det blir faktiskt tyngre att gå upp för trapporna och man andas som en flodhäst med astma om man rör sig för mycket hehehe...
Går ej att hitta en ok ställning att sitta eller ligga i, vilket är lite besvärligt.

Nästa vecka är min sista arbetsvecka och ganska så fylld med aktiviteter. Så jag fasar lite,
Kommer jag orka hänga med i tempot?
Skall då även försöka städa lite o fixa en massa här hemma  :)

Funderar inte så mycket på förlossningen mer än att åka in snabbt. Sebastian kom fort och lillebror lär säkert komma snabbare. 
Vill ej stå med bilen på motorvägen o snödrivor medans Micke förlöser mig haha.
No thank you :)RSS 2.0