Gravid vecka 29

Mamman: Åderbråck

Du upplever kanske att du återigen har en tendens att få förstoppning. Det beror på att dina tarmar inte fungerar så effektivt som de brukar – dels på grund av hormoner, men också för att de har mindre plats att arbeta på.

Dessutom trycker den växande livmodern på kroppspulsådern, vilket kan orsaka åderbråck. Här är ett par goda råd: Stå upp och stretcha benen och använd stödstrumpor, löst sittande kläder och lågskor. Undvik att sitta med benen i kors. Ligg på sidan eller med upphöjda ben så mycket som möjligt.

Åderbråck kan vara ärftliga. Det kan ge dig en uppfattning om hur viktigt det är med stödstrumpor.

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Barnet: Mer fett läggs på

Barnet lägger på sig mer fett, utvecklar hjärnan och rör och sträcker på sig. Det finns fortfarande plats för att pröva olika ställningar.

För varje vecka som går blir det mer och mer sannolikt att allt ska gå bra om barnet skulle födas för tidigt. Vilken lättnad.

Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

 

Så här känner jag:

Det är svårt att hitta en bra position att sova i. Natten till idag va en katastrof. Jag har börjat ta det mer lugnt på jobb och det känns som en lättnad, utan den möjligheten så hade jag varit knäckt tror jag. Men med stöttande kollegor och speciellt chef så har jag fått all stöttning som behövs. Så nu kan jag börja jobba hemifrån lite då o då.

 

 

Sicilien i bilder

Åh vad jag längtar tillbaka.
Underbar tid tillsammans med min familj i lugn o ro ❤️


Basses fest

I fredags hade sonen fest för kompisarna. Han första fest!!!
Varför? Ja, varför inte tyckte vi. Så vi skickade ut inbjudan till 6 kompisar som han leker en del med på dagis och privat. ALLA KOM!!!
Det blev partymat (basses favoritmat) som bestod av makaroner, köttbullar, ketchup och gurka. Succé hos barnen.

Fri lek på båda våningarna medans jag plockade undan all disk (papp o plast så de va bara att slänga allt hihi).

Sen höll vi i dans i vardagsrummet. Fullt ös med basses playlist på Spotify. Godis i massor och golvet fullt av ballonger. 
Det delades partyhattar, tutor, egengjorda pärlhalsband och reflexer (sponsrade av Hudson house).

Så det va en kanondag helt enkelt. Tack till alla barn först o främst för att ni gjorde basses dag och tack till föräldrarna som lämnade barnen på föräldrarfritt fest hos oss :)

Gravid vecka 28

Mamman: Mindre plats för dina lungor

Barnet växer och det känns i din kropp – du är lite tyngre och svettas mer. Har du dessutom märkt att du blir andfådd lite snabbare än vanligt? Det är helt normalt. Det beror på att barnet växer och att det finns mindre plats för din mage och dina lungor.

Ditt hjärta slår också lite snabbare (för att transportera runt den ökade blodmängden) och därför andas du lite snabbare än vanligt.

Men även om den har börjat bli lite mer krävande har du kanske också upptäckt att du har fått mer kontakt med den lilla människan inuti dig? Om du trycker lätt på magen är det kanske någon som trycker tillbaka. Be din barnmorska att hjälpa dig att känna igen barnets olika kroppsdelar. Det är kul att veta om det är en fot eller en hand som gör sig känd, eller om du smeker ett huvud eller en liten rumpa.

Barnet: Lägger på fett

Från sjunde månaden är barnets tillväxt beroende av förmågan att producera insulin. Insulin låter socker från blodet tränga in i fettcellerna och när sockret har kommit in i cellerna stimulerar insulin ämnesomsättningen till att producera protein och socker. På så sätt bidrar insulin till uppbyggnaden av en smula kroppsfett. Nu blir barnets kropp alltså mer trind och rund.

Tänk på att ditt barn har mer än tiodubblat sin vikt på 11 veckor! Från och med nu ökar det sin vikt med 27 gram varje dag.

Här är ett betryggande faktum: nio av tio barn som föds vid den här tidpunkten överlever.

Så här känner jag:

Andfådd, varm och inte ens att vila är behagligt.

 

 


Valet 2014

Detta är det sista jag kommer att kommentera eller diskutera angående valet 2014.
Jag kan tyvärr inte skryta med att jag har sett allt o alla debatter eller läst allt där finns att läsa om valet. för helt ärligt - vilken jävla pajkastning det är. Blir ni inte trötta på det?
Va det så här förr? Jag minns det inte alls så när jag följe med min mamma o pappa när de skulle rösta.
Sociala medier överröser en med olika åsikter och att andra åsikter än deras är åt helvete.

Resultatet av valet 2014 är inte vad jag förvämntade mig, är chockerande i många fall. Men tydligen demokratiskt ?!?!

Detta är antagligen det tråkigaste blogginlägget jag har kommit med, men jag va bara tvungen att lätta hjärtat.

Så jääääääävla skönt att valet är över!

Spiderman vaktar Häljarp

Visste ni att Spiderman vaktar Häljarp?
Och inte bara det, men idag hade jag äran att få besök av honom.
Trevlig snubbe, som ibland behöver hjälp med toabesök och kallar mig för mamma (?)

Valdagen idag

Yeahhh för demokrati.
Att få sin röst hörd oavsett kön eller härkomst. Alla svenska medborgare bör fullfölja sin rättighet/skyldighet och därmed visa att man uppskattar denna demokrati....
Vi gick till vallokalen idag, hand i hand min lilla familj och jag. 

Väldigt spännande tyckte BasseGravid vecka 27

Gravid vecka 27

Mamman:

Nu börjar revbenen, mellangärdet och magen att pressas samman på dig. Den tunga magen blir en belastning för ryggen. Nästan 50 procent av alla gravida har ont i ryggen någon gång och många av dem har det vid den här tidpunkten. Börja att göra stretchövningar för ryggen – det hjälper. Ta ett härligt varmt bad. Ömma ryggmuskler mår bra av lite mjuk massage – kanske finns det någon därhemma som kan ge dig lite skön massage.

Mängden fostervatten har nu halverats, så det är lättare att se om det är en armbåge, en hand eller en liten fot som buffar på dig.

 

Barnet - Fötterna är 4 cm långa

Nu liknar barnet en tunnare, mindre och rödare variant av hur det kommer att se ut vid födseln. Även om systemen inte är helt färdigutvecklade ännu har barnet vad som krävs för att överleva utanför magen.

Nu öppnar barnet sina ögon. Ögonen kan skilja på ljus och mörker och de öppnas och stängs och tittar åt båda hållen – barnet tränar sina ögonmuskler.

Foten är nu 4 cm, låret är 5 cm och huvudets diameter är 7 cm.

 

Så här känner jag:

Tungt och jobbigt, REDAN!!!! vilken katastrof.
Harpratat med min chef och jag kommer starta med att jobba hemifrån en eftermiddag/ vecka som vi sedan kan uttöka om jag fortfarande känner av ont i magen.
 
Det är super frustrerande för jag är en Angeliqa i huvudet (klarar allt, vill ha 10 bollar i luften samtidigt och vill bara såååå mycket), sen har vi Angeliqa KROPPEN (lägger in en högre växel på jobb och får ont i magen, bär upp tvättkorgen på ovanvåningen som sedan resulterar i att jag ej kan röra mig på kvällen, handleder som börjar bli inflammerade redan-svårt att bära Sebastian)....
Hatar att kroppen sätter stopp för mig.
 
Men jag är fan brun iallafall!!!!!!!
 

Inga bekymmer att klippa barnen ju.... Om man vet hur man ska göra ;)

Det där med att klippa sina barn, vad är bekymret?

Inte bara får han sitt hår klipp, utan även av MIG!

Och då undrar ni säkert, hur fan kan du sitta o påstå att det är enkelt???

 

Jo, för jag har kommit på knepet med att få dem att sitta still.

 

1. Först o främst så sätt dem framför bästa tv programmet, eller favoritfilmen (det ger ca 5-10 minuters stillasittande).

2. När de börjar vrida på sig så lova dem allt och lite till som belöning (nämn favoritgodiset, leksaksaffär). Ger ca 5 minuter bara.

3. Om inte det funkar så nämn lite försiktigt (utan att ge dem allt för stora men i livet) att om de inte sitter still så kanske man råkar klippa i örat, och det vill vi ju inte ;). Detta ger antingen 5 minuter till ELLER så blir det ännu värre så va beredd på det.

4. Sista möjligheten att klippa färdigt så att sidorna blir någorlunda jämna: Ge barnet den där klubban du lovat. Ja det stämmer, ge den under tiden du klipper. Mycket av hårtussarna som faller ner från hjässan hamnar mer eller mindre på klubban eller de klibbiga fingrarna, MEN DET ÄR DET SOM ÄR GREJEN!!!  Koncentrationen av att vilja äta den där klubban, men att de kämpar med att få bort hårstråna ger dig i alla fall 15 minuter !!!!!!

 

Tadaaaa….. Klibbig nyklippt son som åker direkt ner i badet och klubban  byts ut mot en ny fin en efter badet.

Nöjd mamma och nöjd nyklippt unge som inte fattat vad som recis hände.

 

1-0   till Mamma

MUHAHAHAHAHAHHA…..

 

 


Helgen är fan snart här....

Denna helgen blir så jävla bra o lugn så ni fattar inte.
Jag ska testa lite rolig nya recept och minisimma med basse, träffa familj o vänner och bara gosa i mitt hem.

Planerar för att få in någon långpromenad hoppas jag.

Och så vill jag se senaste avsnitten av SoA (hört att de går att se nu).
Någon som vet?

Mage vecka 26

Dags att klippa det sledna
Borta bra men hemma bäst, eller?

Har precis kommit hem från en semester med mestadels av familjen.
Sicilien, Bamseklubb, All Inclusive, strand, pool, sol, bad.... ALLT man kan begära :)

Mer utvilad än innan och magen känns lite bättre. Ska till MVC imorgon o kolla läget. Håll tummar
Gravid vecka 26

 

Gravid vecka 26

Mamman - Du delar allt med ditt barn

Din livmoder når nu upp till den nedersta delen av bröstkorgen.
Barnet känner vad du känner. Om du är uttråkad, trött eller stressad märker barnet det. Det reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Om något gör dig rädd reagerar barnet på adrenalinet i ditt blod. Det reagerar också på positiva saker, t.ex. när du känner dig glad, nöjd och älskad. Alla dina endorfiner strömmar med ditt blod via navelsträngen till barnet. 

Har du märkt att barnet har fått en fast dygnsrytm? Du ser kanske ett mönster. Stämmer det överens med ditt? Eller är det någon som lever livet i din mage på natten?

 

Barnet - Hjärnan förändras

Fram tills nu har barnets hjärna sett slät ut. Nu bildar hjärnan de karaktäristiska fårorna och fördjupningarna på ytan för att göra plats för alla nervcellerna.

Nu vet man med säkerhet att barnet reagerar på ljus. Barnet håller faktiskt upp händerna framför ögonen när ljuset träffar dem.

Barnet sover nu i längre, ostörda perioder och ibland samtidigt som du.

Om barnet föddes nu skulle det ha goda chanser att överleva. Det är fantastiskt och väldigt betryggande att tänka på.

 

 

 

Babyskydd + bas inköpt

Check!!!
Snart påbörjar vi letandet av vagn. Tips någon?

Gravid vecka 25

 

Gravid vecka 25

Mamman - Skäm bort dina fötter

Din livmoder rör sig uppåt och når fram till naveln, där den knuffar dina organ uppåt och bort. Du kan uppleva halsbränna, utmattning, yrsel och ömma fötter.

 

Just därför är det dags att skämma bort dina fötter! Gå i bra och sköna skor. Ta ett fotbad när fötterna känns ömma. Ge dem uppmärksamhet. Dina fötter kommer att bära en stor del av vikten de kommande veckorna. Få fotmassage – kanske finns det någon därhemma som är ivrig att göra vad som helst för dig nu när du väntar ert barn?

 

Barnet - Ögonen är fullt utvecklade

Barnets skelett börjar bli stelare. Händerna är fullt funktionsdugliga och har små fingernaglar och fingeravtryck. Barnet använder sina händer till att utforska olika kroppsdelar, men bara genom att känna sig fram – ögonen är fortfarande slutna.

Lungorna börjar producera ett ämne som lägger sig på insidan av alveolerna – vilket gör att de sedan kan blåsas upp och förhindrar dem från att kollapsa och klistras samman när de släpper ut luften.

Nu är ögonen fullt utvecklade och har ögonfransar, som skyddar dem efter födseln. Ögonlocken är dock fortfarande slutna.

 

 

 


RSS 2.0