Gravid vecka 28

Mamman: Mindre plats för dina lungor

Barnet växer och det känns i din kropp – du är lite tyngre och svettas mer. Har du dessutom märkt att du blir andfådd lite snabbare än vanligt? Det är helt normalt. Det beror på att barnet växer och att det finns mindre plats för din mage och dina lungor.

Ditt hjärta slår också lite snabbare (för att transportera runt den ökade blodmängden) och därför andas du lite snabbare än vanligt.

Men även om den har börjat bli lite mer krävande har du kanske också upptäckt att du har fått mer kontakt med den lilla människan inuti dig? Om du trycker lätt på magen är det kanske någon som trycker tillbaka. Be din barnmorska att hjälpa dig att känna igen barnets olika kroppsdelar. Det är kul att veta om det är en fot eller en hand som gör sig känd, eller om du smeker ett huvud eller en liten rumpa.

Barnet: Lägger på fett

Från sjunde månaden är barnets tillväxt beroende av förmågan att producera insulin. Insulin låter socker från blodet tränga in i fettcellerna och när sockret har kommit in i cellerna stimulerar insulin ämnesomsättningen till att producera protein och socker. På så sätt bidrar insulin till uppbyggnaden av en smula kroppsfett. Nu blir barnets kropp alltså mer trind och rund.

Tänk på att ditt barn har mer än tiodubblat sin vikt på 11 veckor! Från och med nu ökar det sin vikt med 27 gram varje dag.

Här är ett betryggande faktum: nio av tio barn som föds vid den här tidpunkten överlever.

Så här känner jag:

Andfådd, varm och inte ens att vila är behagligt.

 

 


Kommentarer
Postat av: Mum

Förlåt hjärtat, men detta är så mysigt, längtande mormor.

2014-09-22 @ 09:03:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0