Gravid vecka 38

Mamman:
Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Moderkakan är 20-25 cm i diameter, 3 cm tjock och väger drygt ett halvkilo. Livmodern har nu passerat ditt bröstben. Vissa upplever att fingrarna svullnar eller blir kraftlösa. Detta är obehagligt och beror på nerver som kommer i kläm över handlederna. Detta är inte farligt. Lite sträckning av lederna hjälper ofta.

Din blåsa trycks ihop av livmodern och du måste ofta gå på toaletten.

När barnets huvud eller rumpa har fixerats blir det ofta lättare att andas, men du får mer tyngd på magens nedre del. Du kan känna hur det sticker till när bebisens huvud stöter emot bäckenbotten. 

Nu är det riktigt svårt att hitta en bekväm sovställning. I ärlighetens namn är det svårt att hitta en bekväm ställning om du så än ligger, sitter eller står, men det är snart över. Snart är din bebis här. 

Försök att inte bli irriterad på omgivningen som frågar om du har gått över tiden eftersom du är så stor ("Tack, det kändes toppen att höra") eller varför du inte har fött än ("Det kan väl du berätta för mig?”). Försök att inte bry dig. Planera istället in saker att se fram emot, om du orkar. Gå på bio, färga ögonfransarna, gå till frisören, ta en promenad i friska luften, ät middag med dina vänner, njut av lugnet före stormen. 

Visserligen kan det dröja upp till fyra veckor innan förlossningen, men förlossningen kan starta när som helst nu. Så nu några ord, om just att föda. Kom ihåg att din kropp är skapt för att föda. Möt den första värken med tillit och fokusera på din uppgift. Du kan det här. Du har något stort och fantastiskt att se fram emot. Att föda är en sak. Men det är först efteråt, när er son eller dotter äntligen finns hos er, som det riktigt stora äventyret börjar! Då är ni föräldrar! Lycka till!

Den allra sista tiden  brukar gravida kvinnor  ägna mycket tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula.  


Barnet:
Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo
Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

Huvudet mäter 9 cm i diameter. Fjunet på barnets kropp är snart borta. Huden börjar bli slät och fin. Ännu kan han röra sig runt i livmodern, men det blir allt mindre plats.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar 
in.

Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen. 

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

I flera veckor har din bebis utveckling mest handlat om förbättringar av organens funktioner, inte någon uppbyggnad av dem. Hjärnan och nervsystemet utvecklas fortfarande och fungerar bättre för varje dag, och kommer att fortsätta att utvecklas långt efter det att bebisen är född. Ja, faktiskt ända upp till sena tonåren. 


Så här mår jag:
Jobbar och står i. Kanske inte lika snabbt och effektivt som innan men jag gör mitt bästa.
Jag jobbar 2 veckor till och jag hoppas på att tiden går snabbt för jag märker att jag snabbt blir tröttare o tröttare.
Sova ordentligt eller sitta bekvämt är helt gone just nu. Inget är bekvämt. 
Hoppas lillekillen kommer tidigare :)




Kommentarer
Postat av: Hege

Ååååå, tänk om det har kommit en liten bebis när jag kommer hem :)
Lycka till! Kram H

2014-11-30 @ 08:46:49
URL: http://hegejonsson.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0