Gravid vecka 22

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och andra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

 

Så här känner jag

Lagom trött på kvällen. Lätt för att få ont i ryggen, mestadels på kvällen när man sätter sig ner och börjar slappna av. Har fått låna ett bälte av svägerskan så det ska bli intressant att testa. Svårt att kontrollera vad jag kan/bör göra, känner mig inte begränsad, men på kvällen visar det sig att jag inte borde ha lyft den där tvättkorgen, och jag borde inte ha lukat i trädgården. Men medans jag gör det så känns det ”rätt”.

Jag saknar vin och öl. Sommarperioden skall ju vara fylld med goda matkvällar och dess tillhörande glas vin eller en kall öl till biffen. Så det kan jag vara ärlig med att det känns lite sorgligt. MEN jag har utforskat de alkoholfria alternative och många öl är riktigt goda, Staropramen är en favorit. Har däremot inte hittat något gott rödvin som är alkoholfritt, tips någon?

Känner än så länge ingen ökad aptit, förutom lite småsugen på gott, men det är väl inget typiskt gravidkänsla, det kan jag känna lite titt som tätt ändå. Vikten är jag osäker på. Tror kanske jag har ökat 2-3kg?!?!

Längtar tills 20 Dec……

 

 

Kommentarer
Postat av: Mum

Det ska bli spännande att se vad det är en liten filur =)

2014-08-12 @ 08:06:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0