Vecka 17 ( 16v + 3dgr)

Din graviditet startade Sön 4 jul 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 18 jul 2010 (ägglossningen).
Du är i vecka 17.
Du har gått 16 fulla veckor och 3 fulla dagar (v16+3).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 9 apr 2011
Du har 165 dagar kvar till beräknad förlossning.



Barnet:


Barnet kan gäspa

Barnets kropp är tunn, armar och ben är magra och det mesta av skelettet består mer eller mindre av brosk, som är mjukt och flexibelt. Lanugohåret täcker hela kroppen i mönster som liknar fingeravtryck, och huden är fortfarande genomskinlig och saknar underhudsfett.

Barnets ögon har nu ögonlock, men de öppnas inte förrän runt den 27:e graviditetsveckan. Hon eller han är medveten om och kan reagera på vad som händer. Du kanske kan känna hur barnet reagerar på ljud.

Nu är de externa könsorganen så tydliga att man kan se om det är en pojke eller en flicka.

Från och med den här veckan väger barnet mer än moderkakan.

Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.
Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.


Mamman:

Nu när ditt hjärta har 20 procent mer blod att pumpa runt händer det att du får hjärtklappning, men det är inget att oroa sig för.
Den ökade blodmängden får kroppens slemhinnor att svullna. Därför får du lite mer flytningar än vanligt, och näsan täpps till (se till att inte bli beroende av nässpray. Använd koksaltlösning i stället!).

Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt.

Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.


Så här känner jag:
Jag har gått upp ca 1,5-2kg, men det är inget som jag bryr mig om.
Det skall ju komma eller hur! Sen kan man gott försöka begränsa det, lite iallafall ;)

Börjar för första gången under graviditeten känna mig lite illamående, men det är när bebisen är som mest aktiv eller när det molar ordentligt i magen. Känner fortfarande ingen spark, detta kan ju dröja flera veckor till, men vi hoppas det kommer snart.

Fortfarande magiskt trött - Lägger mig mer än gärna kl 20 på kvällen!


            




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0