Graviditet vecka 22

Mamman:
Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.


Bebisen:
Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen experimenterar med känslen genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.
Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln

Så här känner jag:
Är trött, inte som i början, men fortfarande magiskt trött. Lyckorus varje gång jag känner en spark eller hur han flippar loss där inne. Brukar vakna 1gång/natt för att han lever jävel och trycker på urinblåsan. Dags för toaletten alltså :)
Har emellanåt rätt ont i svanken, speciellt om jag fixat och donat för mycket. Tror det är ischias och inte foglossning. Men en tur med vetekudden som jag fått låna av Linda så mår jag bättre :)

2-3ggr har jag haft ont i magen, precis som om det krampar (tänk er influensatider, så känns det)... Blir då orolig att det skall vara förvärkar (man kan tydligen få det) men det skall inte vara farligt för verken mig eller bebisen, så vi pustar ut :)


Kommentarer
Postat av: Michaela

Härligt med v.22 :D

2010-11-25 @ 08:54:08
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Fatima (Isayah's mamma + BF i mars)

Tiden bara går, jag är i vecka 22 o min illa mående är tillbaka + halsbränna :O



Bra ide det där med att skriva 30-dagars lista :)

2010-11-25 @ 12:00:42
URL: http://www.thistakes.com/
Postat av: Linda

Mysigt :) Tiden går fort,snart har du den lille i din famn :) Bra att vete kudden kommer till användning :)

Förvärkar hade jag grymt mkt me Julia,hemskt,men de e ju som de ska va :) Känner man att man lever haha.kram

2010-11-25 @ 18:59:44
URL: http://lindaslove...

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0