Välkommen vecka 25

Mamma:

Välkommen in i tredje trimestern! Livmodern är stor som en fotboll, och når nu halvvägs mellan naveln och bröstbenet.

Det här är den vecka då många gravida kvinnor upplever att tröttheten, yrseln och springandet på toaletten ökar igen. Om du tillhör dem som lätt får urinvägsinfektion så ska du vara extra uppmärksam på symptom som sveda och trängningar när du kissar. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än vanligt. Drick mycket, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga besvär.

Runt vecka 25 går de festa gravida kvinnor till barnmorskan för kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns övre kant (fundus). Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger just nu på plus, minus 23 centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Men det är inget du behöver fundera på, allt det här håller din barnmorska reda på.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.

Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt
Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna.



Barnet:

Titta på bebisens händer, helt klara, fullt funktionsdugliga, med små fingernaglar och fingeravtryck. Han eller hon använder sina händer för att upptäcka olika kroppsdelar. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

 Det känner bara, ögonen är fortfarande stängda. Men med helt utvecklade med ögonfransar som ska skydda ögonen efter förlossningen.

Bebisens dygnsrytm är mer tydlig, han eller hon har skaffat sig lite mer bestämda tider för att vara vaken och sova.

Skelettet fortsätter att hårdna.

Din bebis är nu drygt 33 cm från huvud till häl och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer. Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka. Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 

 


Kommentarer
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Gött me v.25 =) Hoppas allt är bra!

2010-12-16 @ 14:59:43
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: ÅsaHåsa

hej o hå vad tiden går fort :)

2010-12-16 @ 21:51:22
URL: http://baraminabarn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0