Välkommen vecka 31

Din graviditet startade Fre 2 jul 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Fre 16 jul 2010 (ägglossningen).
Du är på dag 211 av 280. (75,4%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 7 apr 2011
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamman:

Vatten i hela kroppen
Känns dina ben svullna? Passar inte ringarna längre? Runt den här veckan är det inte ovanligt att du samlar på dig vatten framför allt i händer och fötter (de är längst ifrån hjärtat). Kroppen har bildat så mycket som 50 % mer blod och andra kroppsvätskor under graviditeten för att fylla barnets behov. En del av denna extravätska läcker in i dina vävnader. När din växande livmoder trycker på venerna i bäckenet, hindras en del av blodflödet till din underkropp. Så blodet kan inte transportera bort överflödsvätskan, utan den blir kvar i ben och fötter som svullnar. Det är oftast inte farligt alls, men för att vara på den säkra sidan tar din barnmorska ditt blodtryck varje gång du träffar henne.
Vad kan du göra för att hjälpa hjärtat? Sitt inte med benen i kors! Då hindrar du bara blodflödet ännu mer. Trä alla ringar på en kedja och bär dem runt halsen i stället. Drick mycket, rör på dig för att hålla igång cirkulationen och vila med benen upp!

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.
Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.
Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.
Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.
Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. 
Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn.
Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan barnet kommer.



Barnet:

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden.
Vikt 1 800 gram. Huvudets omkrets är 29,5 cm.
Generellt så har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist.

Öonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus.
Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.


Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

Banet sväljer en del fostervatten och det urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. 

 Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Barnet kan påverkas och bli ”dåsigt” om du ätit mycket mat.

En liten drömmare
Genom att göra ultraljudsundersökningar på barn under längre perioder har man kunnat visa att de nu drömmer när de sover. Man tror åtminstone det, eftersom barnets ögon rör sig på samma sätt som en sovande vuxens. Undrar vad de drömmer om... 
 
Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.




Kommentarer
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Härligt me vecka 31 =)



Hihi tack =D Ja det var kul att va så fin som man ändå var den dagen,men lika skönt var det att få av sig allt sen på natten ;) Man var bra öm i skallen efter alla dessa hårnålar osv :P

2011-01-28 @ 11:49:50
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Sofie

Vi har exakt lika långt kvar! 69 dagar känns som ingenting!

2011-01-28 @ 13:50:03
URL: http://surr.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0