Gravid vecka 33

Mamman:

Magen sjunker

Har du märkt att magen sjunker något? Kanske är det för tidigt ännu, men då vet du i alla fall vad du har att se fram emot! Några veckor innan sammandragningarna börjar eller i samband med sammandragningarna märker du kanske att din mage förändras. När barnets huvud rör sig ner i förlossningskanalen, sjunker allting nedåt.

Några upplever det som en befrielse, eftersom det blir lättare att andas. Andra påstår att de har fått midjan tillbaka ...

Du ska inte bekymra dig om du inte upplever att magen sjunker. Det sker inte hos alla. Det är också helt normalt att magen inte sjunker förrän precis innan eller under förlossningen.

Det kan vara lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottenmuskulaturen – det är en stickande känsla, som om den domnar bort. Prova att ligga på sidan – det minskar trycket på bäckenet, nerverna och blodkärlen i bäckenområdet.


Barnet:

Ökar nästan 250 gram i veckan!

De närmaste fyra veckorna växer barnet otroligt mycket.

Det sover mycket och eftersom det går att se andetagen även under sömnen vet vi att andningscentret i hjärnan har utvecklats.

Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåren börjar att ramla av, även om det efter födseln fortfarande kan sitta lite kvar på barnets rygg eller skuldror.

Vid den här tidpunkten har de flesta barn ställt sig med huvudet i bäckenet. Om du är omföderska ställer sig barnet kanske inte i den här positionen förrän förlossningen sätter igång.

Barnets förmåga att reglera kroppstemperaturen utvecklas – det kan nu svettas, vilket barn som föds tidigare än i denna veckan inte kan. 


Så här känner jag:

Verkar faktiskt som om magen sjunkit något och att jag börjar kunna andas igen. Mer ont i magen om dagarna men barnet blir ju också större och större 


Vecka 32

Mamman:

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten.
Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet.

Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.   

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden. 

Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet!


Barnet:

I vecka 32 väger din bebis närmare 2 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Lanugohåren som har täckt barnets hud börjar försvinna. En del kan finnas kvar på axlar och rygg när barnet föds. De flesta rynkorna i ansiktet är borta och barnet utvecklar förmågan att svettas. Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i. Barnet har nu mycket goda chanser att överleva om det föds.
Nu fungerar barnets fem sinnen och han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa.Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon.
 

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt


Så här känner jag:
Har börjat få mer "känslor" för det ofödda lilla livet. Har under lång tid känt mer att det är roligt för Sebastian att få syskon. Men nu ser jag verkligen fram emot att träffa busen som bökar o stökar i magen.

Annars ont i rygg och fogar. Detta påverkar sömnen väldigt mycket så jag är nästan aldrig utvilad. 
Ont i mage så fort jag anstränger mig lite och måste varva kroppsställning från sitta/stå/ligga.

Doktorn har sjukskrivit mig 100% men det känns inte aktuellt men samtidigt vet jag inte hur jag ska hantera 8timmar /5dgr i veckan.
Men men vi får se hur de går :)Basses helg

 
Medans vi var på våra äventyr så fick Sebastian fira helg med sin extrafamilj iGlumslöv :)
Moster, Perka och kusinerna. Han älskar att vara där i sitt andra hem hahaha...
 
Han hade hjälpt till att packa resväskan (Blixten McQueen) med alla nödvändigheter såsom Napp, snutte, ipad och kalsonger. Även badkläderna då han skulle på simskola med moster såklart.
 
Tack till er för att ni tar hand om honom som er egen när vi lånar ut honom :)
Kram
 
 
 
 

Vår helg

 
Gekås, Ullared, Ullared Paradise stugan!
En kanonhelg med finfint sällskap som bestod av mickes brödrar med familj.
 
Fick handlat i princip allt till kommande bebbe och massvis med julklappar till Sebastian och resten av familjen.
Slut i kropp och på pengakonto :-/
 
Men en härlig helg som resulterat i att vi kan luta oss tillbaka och låta både bebbe och jul fara inför dörren
 
 
 
 

Bästa Måndagen i mannaminne

Måndagar som oftast är skittråkiga och deppiga var INTE det för mig idag.
Jag minns samtalet i bilen med min kära sambo på väg till jobb idag.
Han sa att det hade varit skönt med en lång promenad i höstvädret (väder vi båda uppskattar). Jag svarar (trött o gravidigt): Jag tycker bara det är suerdeppig dag idag.... Småsur och tvär som jag är nuförtiden.
 
MEN....
 
Så går jag upp för trapporna till där mitt kontor ligger....Ner för korridoren och ser in till mitt kontor...
Vad skådar mitt öga? En kompis på min plats!
Där ser jag minigrisen som jag önskat mig från IKEA.
Mysigaste, gosigaste och finaste Griseknoa med en lapp där det stod: Vill du ta hand om mig?
JAAAAAAAAAAAA Det vill jag :)))))
 
 
 
Sen som om detta inte va tillräckligt så kommer Hege (hon som köpt grisen till mig) även med hemmabakade vaniljbullar!
Kan man annat än älska vår Hege?
 
 

Gravid vecka 31

Mamman: Vatten överallt

Känns dina ben svullna? Kan du inte längre få på dina ringar? Vid den här tidpunkten är det inte ovanligt att man börjar fsamla på sig extra vatten i kroppen. Din kropp producerar ända upp till 50 procent mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i din kroppsvävnad. När din växande livmoder trycker mot venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen i din underkropp försämrad. Det pressar vätska ner i dina ben och fötter, så att de blir svullna. Det är som regel inte farligt, men för att vara på den säkra sidan mäter barnmorskan ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad ska man göra åt det? Undvik att sitta med benen i kors! Det hindrar genomströmningen ännu mer! Sätt dina ringar på en kedja och bär dem om halsen. Och ja, drick mycket vätska, rör dig för att öka cirkulationen och vila dig med benen högt!

 

Barnet: En liten drömmare

Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen. Läs mer om sömn i böckerna Gravid för första gången eller Gravid igen. Tänk om man visste vad de drömmer ...

Barnet börjar att utveckla underhudsfett och det yttersta hudlagret är mer ljusrött än rött. Det har säkert inte riktigt vänt sig med huvudet nedåt ännu, men det är möjligt att barnet gör det redan nu.

 

 

Höstgryta och mys

Häromdagen hade vi lite höstmiddagsbjudning för mickes brödrar o familjer. 

Jag bjöd på en kanongod gryta som jag hade hittat recept på Jennys Matblogg.

Efterrätten stod Lommatomtarna för. Det blev en spännande halloween-aktig efterätt, maskar i jord (godismaskar, chokladpudding och oreosmulor.

Min svägerska hade hittat lite grejer till Sebastian bara sådär :) 
Vad glad man blir. Att hon tänker på honom liksom.
Så det blev tröja o jacka som kommer passa perfekt till våren 💙
Tack söta du!

Bonar mig lite grann

Det är ingen myt det där om att den gravida kvinnan bonar sig inför kommande bebis.
Baka, baka, baka och inredningsidéer sprudlar ut ur huvudet till mannens förtvivlan.
 
Häromdagen beställde vi nytt köksmöblemang.
Ingen katastrof med det vi hade men vi sökte nytt helt enkelt och hittade såklart det vi sökte på Ekeby Möbelaffär.
Sagt o gjort, det fick ersätta det gamla vi hade.
Detta kom på plats igår, vad tycks?
 
 
 
Men efter detta så fortsätter ideerna, de tar liksom aldrig slut.
Så de tillkommande planerna ser ut som följande:
1. Skaffa matta till under border, IKEA. CHECK! Fixade detta igår. Kommer ny bild
2. Måla fondväggen (den beiga blommiga) vit
3. Ordna två rejäla tavlor och antingen fixa nått fint motiv själv eller beställa något trevligt.
4. Byta ut bänkskiva till en mörk av något slag
 
Också poff så har man fått ett heeeeelt annat kök för nästan inga pengar alls :)
 
Sen ska jag såklart fortsätta i vardagsrummet med att måla skåp och tv bänk.
Detta får nog bli nästa vecka medans ideerna flödar
 
Vill ju inte gå miste om något ;)

Kompisbilder

Kompisen Wilmer ville ha några bilder på kompisen basse och honom själv. Sagt o gjort så ordnade Wilmers mamma med fotografering hos sin bror (fotograf). 
Här är två av bilderna

Glukosbelastning

2:a och sista glukosbelastningen för denna graviditet. Sista över huvudtaget om om tänker efter (blir inga fler knoddar härifrån).
Det smakar inte helt underbart men de blir mer drickbart med citron som de gärna hjälper en att pressa på MVC. Två timmar senare är man clear:ad. Ok stämpel i rumpan och huuuungriiiig.
Och under två timmar (fastandes sedan 21 kvällen innan) då har man hunnit fundera ut vad man vill äta efter dessa två timmar.
Resultatet: Bulle med bulle och en stor kaffe! 
Det är livet det

Vecka 30
Välkommen
Hoppas du försvinner snabbt så jag kan välkomna näst vecka istället

Bakat lite :)

Fick ett ryck och började baka.
Hittade ett vansinnigt spännande recept på Jennys Matblogg om NutellaSnurror som jag bara va tvungen att testa.
 
Sen blev det årets första Lussebullar också.
Dem kan man inte börja för tidigt med enligt mig :)
 
 
 
 
 

Bakat lite :)

Fick ett ryck och började baka.
Hittade ett vansinnigt spännande recept på Jennys Matblogg om NutellaSnurror som jag bara va tvungen att testa.
 
Sen blev det årets första Lussebullar också.
Dem kan man inte börja för tidigt med enligt mig :)
 
 
 
 
 

RSS 2.0