Gravid vecka 31

Mamman: Vatten överallt

Känns dina ben svullna? Kan du inte längre få på dina ringar? Vid den här tidpunkten är det inte ovanligt att man börjar fsamla på sig extra vatten i kroppen. Din kropp producerar ända upp till 50 procent mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i din kroppsvävnad. När din växande livmoder trycker mot venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen i din underkropp försämrad. Det pressar vätska ner i dina ben och fötter, så att de blir svullna. Det är som regel inte farligt, men för att vara på den säkra sidan mäter barnmorskan ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad ska man göra åt det? Undvik att sitta med benen i kors! Det hindrar genomströmningen ännu mer! Sätt dina ringar på en kedja och bär dem om halsen. Och ja, drick mycket vätska, rör dig för att öka cirkulationen och vila dig med benen högt!

 

Barnet: En liten drömmare

Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen. Läs mer om sömn i böckerna Gravid för första gången eller Gravid igen. Tänk om man visste vad de drömmer ...

Barnet börjar att utveckla underhudsfett och det yttersta hudlagret är mer ljusrött än rött. Det har säkert inte riktigt vänt sig med huvudet nedåt ännu, men det är möjligt att barnet gör det redan nu.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0