Gravid vecka 37

Mamman:
Nu kan det var dags när som helst. Förstföderskor brukar gå lite längre än 40 veckor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. 
Fundusmåttet har planat av och växer inte lika snabbt. De flesta barn sjunker djupare ned i bäckenet  och vid det här laget ligger de flesta barn färdiga och redo med huvudet nedåt. Om detta inte har hänt ännu så försöker man vända det. 
Mammans bröst producerar redan råmjölk och hennes bäcken är utvigdat.

Dags att packa förlossningsväskan med det ni kan behöva på förlossningsavdelningen och BB; bebiskäder, kamera, choklad, mobil, extra ombyte, necessär, mp3- eller cd-spelare, massageolja . Listan kan göras lång. Fundera på vad ni kan komma att behöva.

Du känner förmodligen värkar oftare och starkare. Det är ingenting att oroa sig över. Se det som en väckarklocka: Nu är det dags att ladda med kolhydrater, som pasta och bröd. 
När förlossningen börjar kommer du att bränna cirka 500 kalorier i timmen. Att föda barn är som att springa ett maraton, och det är bra om du är förberedd. Vila mycket....

Den allra sista tiden brukar gravida kvinnor bli försjunkna samt kan ha svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Det kan hända att slemproppen släpper. Det kan den göra några veckor, dagar eller timmar innan förlossningen.

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

Barnet:
Den här veckan räknas bebisen som fullgången!
Nu väger bebisen kring 3 kg och är nästan 48 cm lång.
Barnets vikt kommer fortsätta att öka men han växer inte lika mycket på längden.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. 

Nu har det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Barnet ligger och gottar sig i magen, fullt medveten. Där inne i mörkret ligger han och tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Bebisens koordination är så pass utvecklad nu att den kan gripa saker med fingrarna och om man skulle lysa med en stark lampa mot magen kan det hända att den vänder sig mot ljuset. Bebisen samlar näring i organen för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen.

Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa. Så här känner jag:
Samlar vatten såklart men tycker ändå inte de e så farligt med brist på energi eller ork. Orkar rätt mycket för att vara 4veckor från BF.
BB väskan är packat (i den mån det e möjligt).
Spjälsängen är på plats, kläderna tvättade.
Jag är super organiserad och känner inte att jag nosat något. Hoppas på det :)

Enligt BM så har lillebror varit fixerad de senare veckorna vilket känns rätt bra, låt honom stanna där. 
Jag har 4 veckor kvar till BF (beräknad förlossning) och jobbar 3 veckor till.
Sen går jag hem och myser till julkänslor med mina grabbar ❤️


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0