Vecka 24

Gravid i vecka 24

Barnet

Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Mamma

Du kan ha gått upp fem till sju kilo, eller ännu mer.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då, och du får sammandragningar. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Du som redan fött barn känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Du kan få en del krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning. Du kanske också måste gå och kissa oftare eftersom livmodern trycker på urinblåsan. Många drömmer livliga drömmar nu.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan.

 

Så här mår jag:

Gått upp 4kg, känns som mer. Andfådd. Trött och smått ont i magen om dagarna (Stress?).

Kissar ofta, känns som om bebbe ligger långt ner och alla rörelser påverkar urinblåsan.

Note to myself: Försök att inte ha nått kiss i blåsan när det är dags för att nysa :-/

Börjat krampa lite i benen, men ännu ej vattensvullna. Sover dock lite mindre bra nuförtiden. Det hela hör väl till graviditetens sista månader.

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: ie

Hej Angeliqa. Kul att du börjat blogga igen :-) Jag har ett bra tips ang. krampen. När du sover på nätterna, ha en rostfri kniv (ja låter tokigt, men en vanlig matkniv) under lakanet i fotänden. Magnetfältet gör att man inte lika lätt får kramp. Förr var jag uppe varje natt med värsta krampen och ibland fick jag inte loss det på en timme, men sen jag fick detta tips får jag sällan eller faktiskt aldrig kramp i fötterna när jag sover. Värt att testa (även om det känns lite märkligt att ha en kniv under lakandet...). KRAM <3

2014-08-26 @ 15:55:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0