Välkommen vecka 30

Din graviditet startade Fre 2 jul 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Fre 16 jul 2010 (ägglossningen).
Du är på dag 204 av 280. (72,9%).
Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 0 fulla dagar (v29+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 7 apr 2011
Du har 76 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamman:

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar.
Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.
Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.
Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.

Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören.

Många kvinnor upplever nu att vrister och ben svullnar. För att motverka detta bör man dricka mycket vatten, helst kallt. Stödstrumpor som finns att köpa på Apoteket är också att rekommendera.
Har du förvärkar? Din livmoder förbereder sig på förlossningen på detta sätt.
Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.




Barnet:

I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm och fötterna är nästan 6cm långa.
Din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han är redo att komma till världen.
Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända tillPå pojkar har testiklarna oftast vandrat ner i ljumsken vid den här tiden.
Slutligen kan barnet kontrollera sin kroppstemperatur.
 slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt.

Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Fostret fortsätter att öva på att andas genom att röra bröstkorgen in och ut. Det kan kissa och dricka ca 1/2 liter fostervatten om dygnet. Fjunhåret på kroppen reduceras. Benmärgen producerar nu de röda blodkropparna.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar. 


 


Kommentarer
Postat av: Therese

Tänk vad tiden springer iväg!!! Det är ju snart dags!!! Fattar inte hur du orkar träna, jag kände mig stor och orörlig vid den tiden i graviditeten... Hoppas allt e bra med er alla tre! Kram

2011-01-21 @ 09:59:55
URL: http://lugnahornan.wordpress.com
Postat av: Josefine

åh, grattis till v.30 :)

2011-01-21 @ 10:15:41
URL: http://emmajosefinee.blogspot.com
Postat av: Josefine

visst är det smart ! de finns att köpa på Mansion och Cervera :)



jag saknar nog min gamla kropp mest av allt tror jag, sen är det ju inte direkt roligt att ständigt behöva tänka på vad man äter, hur man går/står eller vad man gör :p vad saknar du mest ?



2011-01-21 @ 10:52:01
URL: http://emmajosefinee.blogspot.com
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Det kändes absolut bra,men samtidigt konstigt! Han är ju som han är liksom.. =) Men det kanske äntligen börjar gå upp för honom att det inte är lång tid kvar nu.. =P



Åh hoppas frukosten var god =D Snart dags för lunch va? =P



Kram!

2011-01-21 @ 11:58:07
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: fatima (Isayah's mamma + BF i mars)

Åhhhh,, jag går in i vecka 31 idag :D Snart har vi bebisar. Jag lånar den där bilden från din där bebisen är född i vecka 30.. är det okey?

2011-01-21 @ 14:06:35
URL: http://www.thistakes.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0