Välkommen vecka 28

(Detta inlägget skulle ut igår men dator klabbade)

Din graviditet startade Fre 2 jul 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Fre 16 jul 2010 (ägglossningen).
Du är på dag 190 av 280. (67,9%).Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 7 apr 2011
Du har 90 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamman:

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln så man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

 Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.
Brösten kan börja läcka mjölk. Din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Barnet

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt men även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern. 

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.
Barnet har stora chanser att överleva om det skulle komma.
Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

 

Om du känner dig trött kan du till viss del ändra på det genom att äta rätt, gå på promenader och vila. 


Kommentarer
Postat av: fatima (Isayah's mamma + BF i mars)

Tiden går så fort nu <3

2011-01-08 @ 20:32:52
URL: http://Www.thistakes.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0