Glukosbelastning på Torsdag

På Torsdag skall jag göra Glukostbelastning på MVC.
Jag får inte äta något, skall dit vid 8 och dricka något räligt, och vänta DÄR i 2 timmar.
Detta låter inte så roligt?! Så jag blev lite fundersam på varför jag måste göra detta egentligen och eftersom jafg vet att det finns andra gravida som läser min blogg så lägger jag ut den informationen jag hittat.

Varför kan ett glukostoleranstest vara nödvändigt?

En del kvinnor utvecklar en form av diabetes under graviditeten som kallas graviditetsdiabetes. Till skillnad från andra typer av diabetes försvinner graviditetsdiabetesen normalt av sig själv så snart du fått din bebis.

Diabetes orsakas av att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt av hormonet insulin. Insulinet reglerar mängden socker i blodet och gör det möjligt för kroppen att lagra det socker som inte omedelbart används som energikälla.

Under graviditeten måste din kropp producera extra insulin för att täcka bebisens behov, särskilt från omkring femte månaden när bebisen växer snabbt. Om din kropp inte producerar tillräckligt med insulin för att täcka ditt och bebisens behov, kommer du troligtvis att utveckla graviditetsdiabetes.

Bebisen behöver socker i form av glukos för att växa, men för stora mängder leder till en onormalt kraftig tillväxt. Ett stort barn kan försvåra förlossningen för mamman. Mycket stora bebisar måste oftare förlösas med kejsarsnitt än normalviktiga och kejsarsnitt innebär en förhöjd risk att bebisen får gulsot och andningsproblem.

Endast omkring 2 till 5 % av alla gravida kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes. I de flesta fall behöver den blivande mamman bara äta rätt och motionera dagligen för att hålla tillståndet under kontroll, men ibland ordineras även insulininjektioner.

Ett högt slumpsockerblodvärde är ett tecken på graviditetsdiabetes. Mödrahälsovårdens basprogram rekommenderar att tre eller fyra sådana tester utförs under graviditeten. Skulle ett av dina prov visa på högt blodsocker, kommer barnmorskan att remittera dig till glukosbelastning för ytterligare utredning.

Vad innebär glukosbelastning (glukostoleranstest)?

Du blir ombedd att fasta (inte äta någonting) sex timmar före glukostoleranstestet, som utförs på en särskild klinik. När du kommer dit tar en sjuksköterska ett blodprov. Du som är väldigt nervös inför tanken på att ta blodprov kan be en vän följa med som stöd. Det första blodprovet tas för att få ett utgångsvärde efter att du har fastat. Sedan får du dricka en sockerlösning och lämna nya prover med bestämda intervall. Resultaten från dessa jämförs med normalintervallet.

Det kan vara lugnande att veta, att de flesta kvinnor som har högt blodsockervärde vid ett MVC-besök visar sig ha normalt blodsockervärde vid glukosbelastning. Vissa Mödravårdscentraler gör rutinmässigt glukostoleranstest på alla kvinnor vid graviditetsvecka 28.

Vem är i riskzonen att drabbas av graviditetsdiabetes?

De kvinnor som löper störst risk är de som redan har diabetes, som haft graviditetsdiabetes under en tidigare graviditet eller som redan fått en eller flera ovanligt stora bebisar. Överviktiga kvinnor är i riskzonen och även kvinnor som har haft graviditetsrelaterade problem som missfall eller havandeskapsförgiftning. Andra kvinnor som riskerar att drabbas är:

• Äldre mammor (tendensen att utveckla diabetes ökar med åldern)

• Kvinnor med alltför högt blodtryck

• Kvinnor som själva var stora som bebisar (vägde mer än fyra kilo vid födelsen)

• Kvinnor med en förälder eller syskon som måste ta insulininjektioner för diabetes

Vad innebär det om jag har graviditetsdiabetes?

De flesta kvinnor som utvecklar graviditetsdiabetes föder normala och friska barn. Men ungefär 50 % av de kvinnor som haft graviditetsdiabetes utvecklar ”vanlig” diabetes under de kommande 20 åren. För att minimera risken för att detta ska hända, rekommenderas du att följa de kostråd du fick under graviditeten resten av ditt liv. 


Källa: www.Babycenter.com 

Kommentarer
Postat av: Therese

Glukosbelastning blä!!! Ett tips ta med en stor citron så smakar det lite bättre. Kram

2011-01-11 @ 19:02:21
URL: http://lugnahornan.wordpress.com/
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Ligger du inom riskzonen för att få diabetes iom att du får göra glukosbelastning eller är det rutin där du bor?

2011-01-11 @ 19:35:56
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Anna o amanda

det är inte så räligt, rätt så hyffsat faktiskt.

Ta med dej en halv citron så smakar det bättre=) lycka till

2011-01-11 @ 20:41:11
Postat av: Linda

jag hoppade över den när jag väntade Julia,klarar inte så lång tid utan frulle,då tuppar jag av. Så hoppas jag slipper denna gången me :)

2011-01-12 @ 05:14:12
URL: http://lindas...
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Ahh okej då förstår jag... Ja men det låter ju bra :D



Hoppas belastningen går bra :) Allt bra annars?

2011-01-12 @ 09:13:37
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Malin

Det e inte äckligt alls men grymt segt att sitta o vänta i väntrummet. Tog nästan tre timmar! Kom i tid kl 8 för alla får inte dricka samtidigt!! Och glöm inte att ta med ngt att läsa:)

2011-01-12 @ 19:40:45
Postat av: Åsa

Jag tyckte det var gott med citronen i. Dom har iskallt vatten också så det var riktigt läskande :-)

Drygt att sitta o vänta bara. Både när jag väntade Arvid 2003/2004 och nu senaste Elsa 2009 så var det väldigt tystlåtna personer som satt där. INGEN sa något - alla bara sket i varandra =( Man känner ju av stämnninge i ett rum och det hade inte varit lönt att börja prata =( Lite trist...

2011-01-12 @ 21:28:29
URL: http://baraminabarn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0